Cum îți dai seama că aplicațiile pe care le instalezi sunt de încredere

de: George Stanciu
13 05. 2017
aplicații

Milioane de aplicații ne stau la dispoziție în Google Play Store și în App Store, dar asta nu înseamnă că toate ne aduc beneficii. Putem fi asaltați de malware, de adware, de spyware și de alți viruși periculoși, dar riscăm și să ne fie vândute datele mai departe, către cei care licitează cel mai mult. În rândurile de mai jos aveți câteva idei care să vă ajute când nu sunteți siguri dacă ar trebui să instalați o anumită aplicație sau dacă mai bine renunțați la idee.

Cele mai multe probleme legate de aplicații pentru telefoane au fost legate de sistemul de operare Android, dar asta nu înseamnă că aceleași sfaturi nu se pot aplica și pentru iOS. Nu vorbim aici doar de aplicații care îți instalează viruși pe telefon, ci și de aplicații care te pot spiona în diverse moduri.

Descoperă care este metoda de monetizare a aplicației

Cea mai mare parte a aplicațiilor create pentru smartphone-uri au una sau mai mult metode de monetizare, foarte puține dintre aplicații fiind create fără a avea ca scop producerea de venituri. Dintre aplicațiile monetizabile, cele mai multe sunt aplicații gratuite, care oferă diverse opțiuni: poți cumpăra o variantă full, poți cumpăra diverse bonusuri (îndeosebi în cazul jocurilor) sau poți cumpăra o subscripție. Există și varianta în care îți sunt servite reclame ocazional, iar dezvoltatorul încasează bani astfel.

Probabil cea mai sigură metodă când vine vorba de acest aspect este să folosești aplicații plătite în detrimentul celor gratuite. Aici sunt cele mai mici șanse ca dezvoltatorii să-ți vândă datele mai departe sau să îți afecteze în alt mod smartphone-ul. Aplicațiile sunt destul de ieftine, iar majoritatea acestora merită cei 1-5-10 lei pe care îi plătiți.

Fii atent la titlul și descrierea aplicației

Imediat ce o aplicație de succes ajunge în topuri, apar și clonele acesteia, care încearcă să profite cumva de pe urma originalului. Unele aplicații, mai ales în Google Play, au traduceri extrem de proaste ale titlului și ale descrierii. Astfel, poți observa că titlul este tradus cuvânt cu cuvânt, în Google Translate, fără să existe vreo urmă de legătură între acestea. Același lucru se întâmplă și în cazul descrierii, care poate fi o reproducere ”adaptată” a descrierii originalului.

În astfel de cazuri, poți să apeși rapid butonul ”back” și să cauți o altă variantă de încredere. Dacă vrei să mai petreci timp pe pagina aplicației, te poți uita la review-uri, care ți-ar putea da încă un indiciu despre veridicitatea îndoielnică a aplicației.

Citește cât mai multe review-uri ale aplicației

Review-urile te pot ajuta să-ți faci o idee despre cât de bună este aplicația pe care ai vrea s-o instalezi. Încearcă să citești cât mai multe dintre acestea, dar nu te concentra doar pe cele mai bune sau pe cele mai rele. Treci prin toate calificativele disponibile și află care este părerea oamenilor.

Vei remarca, mai devreme sau mai târziu, că există foarte multe comentarii repetitive, sau comentarii care par să nu fie la locul lor. Asta se întâmplă deoarece review-urile se pot cumpăra destul de simplu, angajând câțiva indivizi care să își creeze conturi noi de pe care să lase comentarii la aplicații, fie ele denigratoare sau aducătoare de laudă.

De regulă, aplicațiile care au foarte multe review-uri de cinci stele și aproape la fel de multe review-uri cu o stea au potențialul de a fi dăunătoare pentru telefonul tău. Unele nu funcționează, altele sunt înșelătoare prin scopul declarat, iar anumite aplicații reprezintă alte pericole pentru telefon.

Totuși, tratează și această situație cu scepticism. Review-urile negative care vin în valuri nu înseamnă neapărat că aplicația are probleme. Unii utilizatori au obiceiul de a lăsa review-uri de o stea la aplicațiile pe care le folosesc după ce aceasta primește un update care nu le este pe plac.

Verifică termenii și condițiile

”Cine are timp de așa ceva?” este replica pe care am oferi-o toți când vine vorba de citirea termenilor și condițiilor dinainte de instalarea unei aplicații. De acolo, însă, poți afla informații importante, mai ales cu privire la folosirea datelor tale și la confidențialitatea acestora. Există un serviciu care te poate ajuta să înțelegi, pe scurt, cum stă treaba cu drepturile pe care le ai atunci când folosești anumite aplicații sau site-uri.

Verifică permisiunile aplicației față de care ai suspiciuni

Permisiunile aplicațiilor au evoluat destul de mult, dar totodată a evoluat și posibilitatea utilizatorilor de a le chestiona sau de a le bloca, atunci când este cazul. Atât pe iOS, cât și pe Android, ai posibilitatea de a verifica permisiunile pe care le oferi unei aplicații, dar și de a oferi sau retrage accesul unei aplicații la o anumită permisiune, cum ar fi microfonul.

Când intri în setările telefonului și ajungi la permisiuni, poți să-ți faci timp să iei fiecare dintre aplicații la rând și să vezi la ce au acces, dar și la ce ar vrea să aibă acces. Dacă ai o aplicație de lanternă care vrea acces la microfon și la locație, ar fi bine să scapi cât mai repede de ea.

Află câte ceva despre creatorii aplicației

De regulă, cu cât este mai mare compania care produce o aplicație, cu atât le e mai ușor oamenilor să aibă încredere în ea. Firește, asta nu înseamnă că marii giganți din industrie sunt cei mai cinstiți; aplicațiile folosite de zeci sau sute de milioane de persoane au un potențial ridicat să fie folosite pentru colectare de date, în diverse scopuri.

Dacă, în schimb, ai de-a face cu o aplicație creată de un dezvoltator independent, poți să-i cauți numele pe internet și, cel mai probabil, vei afla câte ceva despre acesta.

La finalul acestor verificări destul de amănunțite, ar trebui să fii aproape sigur că aplicația pe care o instalezi este una care nu-ți va crea probleme. Firește, imprevizibilul poate lovi oricând, iar dezvoltatorii unei aplicații ”corecte” pot să-și vândă produsul unei alte entități care are alte repere morale. De asemenea, există și posibilitatea nefericită ca aplicația să aibă vulnerabilități exploatate de atacatori, în scopuri negative.